Η Θεσσαλονίκη έρμαιο των εσωτερικών ισορροπιών της «Πρωτοβουλίας»

Δεν ξέρω πόσοι αντέξατε να δείτε ως τα μεσάνυχτα τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης αλλά η χθεσινή ήταν αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει στην «Πρωτοβουλία». Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις πολιτικές και δημοτικές εξελίξεις γνωρίζουν από καιρό για τα εσωτερικά προβλήματα στην παράταξη της διοίκησης που άλλωστε το τελευταίο διάστημα έκαναν τον Γιάννη Μπουτάρη να αποσύρει θέματα υπό τον ορατό κίνδυνο να καταψηφιστούν από τους δικούς τους. Ουσιαστικά, με όσα έχουν μεσολαβήσει, οι διαφωνούντες στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» διαμορφώνουν ένα κρίσιμο άθροισμα που αν κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, αφαιρεί από τον Μπουτάρη την πλειοψηφία, δένει τα χέρια της παράταξης να διοικήσει.

Δεν ξέρω επίσης ποιος έχει δίκαιο, και ποιος έχει άδικο. Σίγουρα η «Πρωτοβουλία» ξεκίνησε να λειτουργεί διαφορετικά, ποιο συλλογικά και στην πορεία έγινε πιο συγκεντρωτική γύρω από τον επικεφαλής της. Ίσως και αναπόφευκτα…

Χθες όμως η εικόνα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν απογοητευτική με την σκληρή δημόσια αντιπαράθεση του Γιάννη Μπουτάρη με τους Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Κουράκη, της γνωστής δηλαδή «τρόικας εσωτερικού» όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνταν για να δείξουν την κοινή πορεία της ομάδας.

Σε έντονο ύφος ο Μπουτάρης κάλεσε τους δύο άλλοτε στενούς τους συνεργάτες, που διαφωνούν πλέον με πολλές στρατηγικές επιλογές της διοίκησης, να φύγουν όπως είχε κάνει παλαιότερα και με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Πρέπει να ντρέπεστε γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Ή είστε μαζί ή φεύγετε. Έχετε τη δική σας ατζέντα. Δημιουργείτε προβλήματα άνευ λόγου και για προσωπικούς λόγους», είπε και κατηγόρησε τον Αβραμόπουλο πως πρόδωσε την «Πρωτοβουλία». Το γάντι σήκωσε και απάντησε ο Ανδρέας Κουράκης: «Την «Πρωτοβουλία» την πρόδωσε ο ίδιος ο δήμαρχος από τη στιγμή που είπε ότι η «Πρωτοβουλία» πέθανε», είπε ενώ ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος σχολίασε πως  «ο δήμαρχος  δεν αντέχει τον διάλογο και διέπεται από Καισαρισμό».

Αυτά τα… ωραία συνέβησαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχα γράψει και παλαιότερα πως ελάχιστα με ενδιαφέρουν οι πολιτικές ισορροπίες στο Δήμο. Όμως όπως και στο παρελθόν, με άλλες παρατάξεις του Δήμου, παρατηρούνται σοβαρά εκφυλιστικά και παραλυτικά φαινόμενα που αναμφίβολα επηρεάζουν τη λειτουργία του Δήμου. Και αυτά πρέπει στην «Πρωτοβουλία» να τα λύσουν, να βρουν τρόπο για το modus Vivendi ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία της πόλης. Δεν μπορώ να φανταστώ τις επιπτώσεις στην πόλη αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί ή και, όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουν οι εκλογές, ενταθεί.

– Ο Γέρων –

 

πηγή: myportal.gr

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ