Ο Τσίπρας, ο Μπουτάρης και τα σενάρια για τον πολιτικό γάμο…

Πολλοί στην κυβέρνηση έχουν κυκλώσει με μεγάλη προσοχή την ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι δια στόματος Πάνου Σκουρλέτη έπεσε η πρόταση για να αποδεσμευτούν οι εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωπαϊκών και των αυτοδιοικητικών εκλογών που ήταν να γίνουν μαζί τον Μάιο του 2019. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κερδίσει έδαφος στον χώρο της αυτοδιοίκησης, όπου το 2014 δεν τα είχε πάει και ιδιαίτερα καλά. Ετσι στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου αναζητούν συμμαχίες και κατάλληλα πρόσωπα.

Για τη Θεσσαλονίκη αυτό περνά μέσα από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη. Εχουμε γράψει και άλλες φορές στο παρελθόν ότι εντός του κυβερνητικού κόμματος υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, δηλαδή να υποστηριχθεί ο Γιάννης Μπουτάρης, έτσι ώστε στο συνδυασμό του να συμμετάσχουν στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχουν -σε περίπτωση εκλογής- το μαχαίρι της διοίκησης και της εξουσίας. Πρόσφατα ο Στέργιος Πιτσιόρλας μίλησε δημόσια με πολύ θετικά λόγια για τον σημερινό δήμαρχο, ενώ πολλοί θυμίζουν και την καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Μπουτάρη.

Σήμερα τα σενάρια επανέρχονται, καθώς σε δημοσίευμα της η «κυριακάτικη δημοκρατία» αναφέρεται στο σχετικό σχεδιασμό, ονοματίζοντας μάλιστα τους δύο εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ: Γιάννης Πανούσης για την Αθήνα και Γιάννης Μπουτάρης για τη Θεσσαλονίκη.

Το σενάριο βέβαια δεν είναι απλό και δημιουργεί προβλήματα. Κατ΄ αρχήν στην  ίδια την «Πρωτοβουλία», που τόσο το 2010 όσο και το 2014 στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και ήταν κόντρα στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που όπως όλα δείχνουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στηρίξει και πάλι –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- Μπουτάρη τι θα συμβεί; Θα δεχτεί να είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί; Και πως θα αντιδράσουν σε αυτόν τον νέο πολιτικό γάμο οι διάφοροι βαρόνοι εντός της «Πρωτοβουλίας»; Θα δεχτούν τους νέους αντιπάλους εντός του συνδυασμού που θα εμπλουτισθεί πλέον και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Θα δεχτούν να μοιραστούν την εξουσία μαζί τους;

Τα μεγαλύτερα βέβαια προβλήματα θα τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τοπικό κόμμα αλλά και η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη» έχει ασκήσει συχνά σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του Μπουτάρη, αλλά και σε διάφορες απόψεις που έχει εκφράζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οι οποίες κινούνταν σε τελείως άλλη κατεύθυνση από τη γραμμή και τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης έχουν ήδη δημιουργηθεί και προσωπικές φιλοδοξίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης από στελέχη που θα ήθελαν να τεθούν επικεφαλής του επόμενου δημοτικού συνδυασμού. Πως θα αντιδράσει για παράδειγμα η Ρία Καλφακάκου ή ο Γιάννης Μυλόπουλος που ακούγεται ότι έχουν σχετικές βλέψεις; Και θα δεχτεί το γάμο η ισχυρή στη Θεσσαλονίκη ομάδα των «53+»;

Πολλά λοιπόν τα αγκάθια. Αλλά αν βγει το σενάριο θα έχουμε σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα προεκλογική εκστρατεία…

-Ο νεολαίος-

 

πηγή: myportal.gr

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ